Wat krijg je wanneer je niet verwacht dat de kinderen naar de kerk komen maar je de kerk naar de kinderen brengt? Om die vraag te beantwoorden ben ik het afgelopen weekend naar Berlijn gevlogen.

Twee maanden geleden had ik nog nooit van Hope For One, Kidsfest of Wanted gehoord. Ik had wel al verhalen gehoord over gelijkaardige projecten in de Verenigde Staten van Amerika en in Zuid Afrika. Wat doen ze dan? Ze brengen de kerk naar de mensen toe. Op dit moment zijn er wekelijks op zeven locaties een kinderkerk in Berlijn. Gewoon in de parken van hun buurt waar de kinderen ook tijdens de week spelen. Hun visie? Investeren in de huidige generatie kinderen zodat ze de leiders van de volgende generatie kunnen worden.

Hoe zit dat dan concreet?

Deze visie wordt concreet gemaakt met de volgende doelen

  • Kinderen de mogelijkheid bieden om Gods liefde te ontmoeten via de wekelijkse programma’s in hun buurt.
  • Investeren in persoonlijke relaties met kinderen. Ze zijn kostbaar en zouden moeten ervaren dat iemand van ze houdt en voor hen zorgt.
  • Efficiënt inspelen op hun behoeften en problemen zoals armoede, geweld, misbruik en hopeloosheid.

Ook in België?

Ik speelde zelf al langer met het idee om meer te gaan doen voor de kinderen in de stad waar ik woon. Het grootste deel van de kinderen kent God namelijk niet. Weet niet dat er iemand is die onvoorwaardelijk van hen houdt. Ik vroeg me zelf vooral af of het wel mogelijk zou zijn om zoiets in een Europees land op te zetten. In een land met een cultuur zoals die in België. Achteraf gezien stel ik me de vraag hoe ik dat zelfs ooit heb kunnen denken.

Wat mij zo aansprak aan deze manier van werken is dat ze naar de kinderen toe gaan. Ze zijn actief in wijken waar de meeste kinderen zelf nooit uit komen. Hun wijk is hun wereld. Door zelf de wijk in te gaan bereiken ze kinderen die anders waarschijnlijk nooit een kerk zouden binnenstappen. Vanaf het moment dat ze aankomen met hun truck zie je kinderen toestromen vanuit de buurt. Zoals elke week is het tijd voor hun Kidsfest. De truck wordt omgebouwd tot een podium en ingekleed volgens het thema van de week.

Programma

Simpele spelletjes

Het programma start met simpele spelletjes. Spelletjes die gemakkelijk en voor iedereen te begrijpen zijn. Maar vooral heel plezant zijn. Tegelijk leren de kinderen ook samenwerken, empathie, en behendigheid. Tijdens de spelletjes wordt er ook uitgelegd wat de Kidsfest kinderkerk is, wanneer het start en hoe lang het duurt. Het belangrijkste tijdens dit blok is dat iedereen zich welkom voelt en dat zowel de kinderen als de ouders weten wat ze kunnen verwachten.

Formele start

Dit moment dient om het programma duidelijk af te bakenen. De ouders en kinderen worden welkom geheten, er worden twee teams (jongens en meisjes) gevormd. Er wordt samen afgeteld zodat iedereen door heeft dat het programma is gestart.
Er worden maar een aantal simpele regels gehanteerd om het niet te ingewikkeld te maken. Deze worden ook in het begin uitgelegd om zeker te zijn dat iedereen ze kent.
Er wordt gebeden op een manier die verstaanbaar is voor kinderen. Tijd om te dansen! Bij het dansen creëer je een groepsgevoel dat taalbarrières doorbreekt. Verder kun je ook door bewust de liedjes te kiezen dingen overbrengen met de tekst. Tot slot wordt er een lied gezongen waarbij met vier punten het evangelie wordt uitgelegd.

  • God houdt van mij
  • Ik maak fouten
  • Jezus is voor mij gestorven
  • Ik kan kiezen om te leven voor God

Spelletjes

Tijdens de spelletjes spelen de twee teams tegen elkaar. Twee spelers, een van elk team, nemen het op tegen elkaar. De winnaar mag een prijs kiezen, de verliezer krijgt een troost prijs. Ook sluit er zich één leider aan bij elk team om mee aan te moedigen.

Tot rust komen

De regels van de stille tijd worden eerst uitgelegd. Dit geeft de kinderen de kans om tot rust te komen. Elk team heeft vier ballonnen. Telkens als ze te luid zijn word er een ballon kapot gemaakt. Als alle vier de ballonnen kapot zijn krijgt hun team geen verrassing op het einde van het programma. De kinderen hebben hierdoor duidelijke regels. Ook het visualiseren helpt de kinderen om weer tot rust te komen.

Dagthema

Elk dagthema heeft als doel bepaalde waarden over te brengen naar de kinderen. Waarden die belangrijk zijn in hun dagdagelijkse leven. Er worden alternatieve manieren getoond van hoe ze kunnen reageren op bepaalde situaties. Deze christelijke waarden worden op een relevante en concrete manier gebracht voor de kinderen. God leren ze kennen op dezelfde manier.
Elk thema begint met een inleiding geïllustreerd door een object, een sketch of iets dergelijks om het onderwerp goed aan de kinderen voor te stellen. De inleiding bevat een korte introductie tot het onderwerp en de betekenis ervan. Een passend verhaal uit de bijbel volgt. Het hoofdpersonage kan als positief of negatief voorbeeld dienen. Daarna wordt ook de link naar dagelijks leven van de kinderen gelegd. Elk onderdeel wordt natuurlijk gebracht op een manier die relevant is voor kinderen. Het thema eindigt met een kort kindergericht gebed.

Slot

Aan het einde wordt er afscheid genomen van de kinderen en de ouders. Omdat ze het belangrijk vinden dat geen enkel kind naar huis gaat met lege handen krijgen ze allemaal een klein cadeautje. Tot slot wordt Iedereen ook nog uitgenodigd om de volgende week terug te komen.

Een programma zoals dit zou volgens mij al een groot verschil maken voor de kinderen in de kerk. Maar wat als we ons hart voor kinderen niet zouden beperken tot de kerk? Maar ons hart openstellen voor de kinderen van onze stad, en de kerk naar hun brengen. Zodat ook zij God mogen leren kennen. Zodat ook zij mogen weten dat er iemand is die ongelofelijk van hun houdt. Zodat ook zij niet verloren gaan maar het eeuwige leven hebben.


1 reactie

Nienke · 9 juli 2018 op 19:13

Wauw, De herinneringen komen terug naar boven van toen ik dat in de straten van de Bronx deed!
Geloof mij na een week dat programma doen vergeet je die 4 punten nooit meer 😉
Ik ben benieuwd wat je allemaal gaat doen in België Jelmer!
Mijn steun heb je volledig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − 4 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.