Give Me Jesus is een boek van Ryan Frank waar verschillende mensen in aan bod komen over het feit dat kinderwerk meer is dan op de kinderen letten terwijl de volwassenen bezig zijn met kerk (of andere dingen) te doen. Het is een thema dat mij nauw aan het hart ligt. Ik hoop jou op deze manier mee te laten genieten van de dingen die ik heb geleerd uit dit boek.

Jezus wist waarom Hij hier op aarde was. Weten wat zijn doel was, hielp Hem om niet op te geven bij tegenslag of wanneer het zwaar werd. Jezus wist dat Hij naar de aarde gekomen was om de relatie tussen God en de mens te herstellen, Zijn roeping. Met dit als openingsstatement hoop ik al een antwoord te hebben gegeven op de vraag: “Is roeping overroepen?”. Hieronder wil ik een aantal punten aanhalen uit het hoofdstuk “The Seven Factors in a Gospel-Centered Ministry: The Calling Factor”.

Hoe zit het met jou?

Hoe zit het met jou? Weet jij wat jouw roeping is? Als je al enkele jaren actief bent in het kinderwerk ben je er hoogstwaarschijnlijk wel achter, maar als je nog maar net begonnen bent is het belangrijk om dit uit te zoeken. Je roeping kan als anker dienen bij stormen.

Goed bedoeld

Soms starten mensen met kinderwerk omdat er een nood is en ze willen helpen. Ik heb dit zelf ook ooit gedaan. Ik wou kinderwerk doen maar er was een tekort aan leiding bij de tieners. Omdat ik wou helpen heb ik toen voor de tieners gekozen. Achteraf gezien is dit een goede les geweest. Het was niet mijn ding. Het koste mij veel meer moeite om dingen voor te bereiden voor de tieners dan voor kinderen. Moest ik terug in de tijd kunnen gaan en opnieuw voor die keuze staan zou ik resoluut kiezen voor het kinderwerk.

Nu wil ik hier nog wel bij verduidelijken dat ik het hier heb over mensen die hun roeping al hebben gevonden. Als je nog op zoek bent kan het goed zijn om dingen eens uit te proberen. Maar wees hier dan ook duidelijk in. Verder kan het ook zijn dat God je duidelijk maakt dat je ergens moet gaan dienen waar je jezelf misschien niet direct ziet staan. In dat geval ga ik er van uit dat je beseft dat luisteren naar God in dat geval het beste plan is (kijk maar naar Jona).

Kinderwerk is meer dan een taak

Wanneer je iets doet dat niet je roeping is, zoals in mijn geval tienerwerk, is het veel makkelijker om ontmoedigd te raken. Wanneer de dingen tegen zitten ga je veel sneller opgeven en stoppen. Maar dat is niet de belangrijkste reden waarom ik, zelfs al heb ik een tekort aan vrijwilligers, geen mensen in mijn team wil die geen roeping hebben voor kinderwerk. Wanneer je in de bres springt, neem je een plaats in. Niet alleen in het team, maar ook in het leven van de kinderen.

Door een plaats in te nemen kan het zijn dat iemand die wel geroepen is voor kinderwerk niet of pas later op zijn of haar plaats terecht komt. Verder ontvangen de kinderen ook niet wat ze zouden moeten ontvangen. Kinderwerk is meer dan een job of een taak. Je investeert in het leven van de kinderen, in hun dagdagelijkse leven en hun spirituele leven.

Tot slot

Ik zou dus ook willen afsluiten met de volgende twee vragen die ook in het boek op het einde van het hoofdstuk stonden.

  • Waarom doe je wat je doet?
  • Is jouw bediening gewoon iets wat je doet, of is het je roeping?

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien + 15 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.