Wie ben je?

Ik ben Henri Menheere, ik ben 42, getrouwd en vader van vier kids tussen 8 en 13 jaar. Ik ben geboren in Den Haag, opgegroeid in Leuven en mijn vrouw Leda komt uit Costa Rica. We zijn in 2002 getrouwd, hebben dus 4 kinderen en wonen sinds 2013 in Ieper.

Ik werk voltijds als jeugdwerker bij ECV en ben daarin voornamelijk bezig met buurtwerk voor jongeren in de wijken van onze stad. In mijn vrije tijd volg ik pianoles en doe ik nog wat vrijwilligerswerk hier en daar.

Hoe ben je tot geloof gekomen?

Ik ben opgevoed door christelijke ouders, toen ik tiener was, kwam ik tot de ontdekking dat ik niet automatisch christen was en dat ik ook gerust kon kiezen om zonder geloof in Jezus verder te gaan. Ik gaf mezelf de keuze om tegen Jezus te kiezen en overwoog dat een tijdje.

Uiteindelijk besloot ik om mijn leven wel in Gods handen te vertrouwen en heb ik me ook laten dopen. Jaren later ontdekte ik nog veel meer hoe groot de liefde van God wel is, en sindsdien denk ik dat ik elke dag een beetje meer tot geloof kom. Hoe meer ik meemaak, hoe groter Gods liefde duidelijk zichtbaar wordt voor mij.

Hoe ben je in het jongerenwerk beland?

Ik heb altijd met tieners en jongeren gewerkt van 12 tot 25 jaar. Dit begon toen ik zelf jongvolwassen was en me als vrijwilliger inzette bij EJV afdeling Zaventem. Daar ben ik 12 jaar vrijwillig jeugdwerker geweest.

Sinds 2005 kon ik daar meer tijd insteken, eerst als halftimer bij TeenStreet (OM), EJV en Breeze, daarna bij ECV en EJV en intussen ben ik pioneer in het project Be You.

Wat is jouw passie binnen het jongerenwerk?

Mijn passie is om een luisterend oor te zijn voor jongeren die niemand anders hebben. Daarom ben ik ook grotendeels actief met jongeren in de buurt.

Verder ben ik ook graag bezig met coachen: jongeren helpen om hun talenten en potentieel te ontdekken, zonder te veel advies maar door telkens de juiste gerichte vragen te stellen en samen met hen doelstellingen uit te werken.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik coördineer het buurtwerk van vzw Be You in Ieper. Dit begon in 2014 door spontaan met jongeren op straat in gesprek te gaan en door spontane activiteiten.

Intussen hebben we met een team van 12 vrijwilligers samen met de jongeren al heel wat ondernomen. We bouwden samen een caravan om tot chillplek die we nu twee keer per week in de wijk zetten. We bouwden ook een pannakooi voor straatvoetbal, die we vooral in de lente en zomer regelmatig gebruiken.

Los van de chillmomenten en actieve evenementen bieden we ook life coaching aan. We willen een vertrouwensband met de jongeren bouwen om zo een verschil te kunnen maken in hun leven.

Waarom doe je jongerenwerk?

Wat me drijft, is dat mensen mensen nodig hebben en dat onze
maatschappij vaak veel te hard en formeel is. Jongeren lopen verloren in een wereld vol keuzemogelijkheden maar met vaak heel weinig kansen. Vaak zijn er wel kansen, maar zien ze die niet.

Veel jongeren worstelen ook met hun zelfbeeld in deze wereld waar de ander er altijd beter lijkt uit te zien dan zij. Ik wil jongeren helpen inzien wat ze waard zijn en dat dit niet is omwille van uiterlijke kenmerken of prestaties.

Wat wil je zeker doorgeven aan de lezers?

Als de lezers vooral christenen zijn, wil ik hen toch één ding
meegeven: jongeren buiten de kerk zijn net hetzelfde als jongeren binnen de kerk. Ze hebben dezelfde dromen, gevoelens, angsten, twijfels. enz. Vaak hebben christenen een te zwart-wit beeld van jongeren in de kerk en jongeren daarbuiten. Ga eens een gesprek aan, geef eens een luisterend oor aan iemand buiten je jeugdgroep en ontdek zo wie ze echt zijn.

Categorieën: Interview

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + zes =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.